Település:
Bács-Kiskun megye, Kecskemét

Létrehozva:
2019-09-30 20:53:47


Kecskeméti Arborétum Kecskemét


A 25 ha-os gyűjteményes részen 900 féle fa és cserje él.

 

Kecskeméti Arborétum Kecskemét

6000 KecskemétNyíri út 48.

Kecskeméti Arborétum - Kecskeméti Arborétum

Kecskeméti Arborétum képek

 • - Kecskeméti Arborétum
 • - Kecskeméti Arborétum
 • - Kecskeméti Arborétum
 
 
A Kecskeméti Arborétum a központtól mintegy 3 kilométerre található, ahol 62 hektáron különböző növénykülönlegességekkel és védett fajokkal találkozunk.
 
növénypark területéhez vallási hagyományok is fűződnek, hisz 1713 óta búcsújáró helyként tartják számon, ahol a hívők egy Máriának szentelt műemlék kápolnához, hivatalos nevén a Sarlós Boldogasszony kápolnához zarándokolnak el minden évben.

Az arborétum részei

Az arborétum területe 4 különböző egységből áll, ezek: 
 • véderdősáv
 • gyűjteményes rész
 • tölgygyűjtemény
 • egyházi terület
véderdő övezet az Alföld természetes és mesterséges erdőállományát mutatja be, valamit kedvezően befolyásolja a helyi mikroklímát.
 
A 25 ha-os gyűjteményes részen 900 féle fa és cserje él. Az itt kialakításra kerülő növényföldrajzi ösvények, a Föld különböző éghajlati övezeteit képezik le, úgy mint a mediterrán, atlantikus és pacifikus észak-amerikai, kelet-ázsiai, balkáni, pannóniai területek jellegzetes növényvilágai.
 
Az arborétum területén vannak olyan ösvények is, ahol a morfológiai tulajdonságok vagy éppen a rendszertani szempontok voltak a meghatározó szempontok. Ilyen növénytársulások például a "Színes lombok ösvénye", "Virágos fák és cserjék körútja", "Hosszútűs fenyők", "Ciprusok", "Borókák ösvénye"; "Sziktűrők és vízkedvelők", "Szárazságtűrők ösvénye".
 
Az növénypark legfiatalabb, 16 hektáros része a tölgy gyűjtemény (Quercetum), amely főleg a magyarországi, és egyes külföldi, száraz viszonyokat tűrő tölgytípusokat mutatja be.
 
A legkisebb, 2 hektáros egység az egyházi terület, ahol 1999-ben alakították ki a Magyar szentek szoborsétányát. Ezen kívül kegyeleti hely, szabadtéri oltár, Lourdes-i barlang, és 15 stációból álló kálvária nyújt különleges élményt az idelátogatóknak.
 
Az arborétumban kilátóerdei tornapálya, fajátszótér, és tanösvények várják erdei iskolába a természetes környezetben tanulni vágyó iskolás csoportokat is.
 
Forrás:kecskemet.varosom.hu

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »